Napiwki w USA pójdą do lamusa?
Powód dał Danny Meyer, właściciel sieci restauracji dla klasy średniej Universal Hospitality Group, który z dnia na dzień zarządził, że likwiduje zwyczaj dodatkowego wynagradzania kelnerek i kelnerów.
Według Meyera za tą decyzją stała przede wszystkim chęć wyrównania wynagrodzeń w restauracjach, bo w wielu miejscach kucharze i pracownicy zaplecza nie biorą udziału w podziale napiwków. – Od 21 lat mnie to męczyło. Uważałem system wręczania napiwków za nieetyczny. Nie dajemy dodatkowych pieniędzy naszym lekarzom za dobrą diagnozę ani pilotom, że wylądowali bezpiecznie. To upokarzająca praktyka – mówił w telewizji CNBC. W nowojorskiej...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta