Turcja z „Rzeczpospolitą“
Turcja to jedyny kraj na świecie, w którym przekraczając tylko jeden z dwóch mostów nad Bosforem, można się znaleźć na zupełnie innym kontynencie. Cieśnina Bosfor łącząca Morze Czarne z morzem Marmara oddziela Europę od Azji. Każda wycieczka po wodach cieśniny zaczyna się i kończy na przystani Eminonu nad Złotym Rogiem. Po stronie europejskiej widzimy neobarokowy XIX-wieczny pałac Dolmanbahce i Twierdzę Europejską Rumeli Hisari z 1452 roku. Po azjatyckiej zaś Twierdzę Azjatycką Anadolu Hisari, bizantyjską fortecę rozbudowaną przez Genueńczyków.
Unikalne połączenie tych dwóch kontynentów odzwierciedla turecka kuchnia. Między zielonymi i czarnymi oliwkami znajdziemy pomidory, ogórki, ale i ryż z grillowanymi kotlecikami czy pieczoną na ruszcie baraninę.