Ugotują nam inni
Większości z nas święta kojarzą się z czasem spędzonym w domu z rodziną, przy suto zastawionym stole. W Polsce wigilia w restauracji jest nie do pomyślenia.
Tradycja spędzania Bożego Narodzenia w domu jest na tyle silna, że swoje podwoje otwierają 24 i 25 grudnia jedynie restauracje hotelowe. W drugi dzień świąt możemy już skorzystać z szerokiej oferty kulinarnej proponowanej przez warszawskie lokale. Poza znanymi domowymi smakami możemy odkryć w ten świąteczny czas i inne, nowe, czasem egzotyczne. Restauracje gwarantują odświętną atmosferę i … zmywanie w pakiecie.
Biosfeera, al. Niepodległości 80, tel. 22 898 01 55, czynne: sobota (26.12) w godz. 14 – 22, od niedzieli (27.12) w godz. 10 – 22, można płacić kartą
Przygotowano tu specjalne wegetariańskie menu świąteczne. Zjemy kremową zupę grzybową z szalotką, creme fraiche posypaną natką pietruszki (16 zł) oraz świąteczniki, czyli pierogi nadziewane kapustą i grzybami, podawane z podsmażaną cebulką (27 zł). W świątecznej karcie jest też knysz z kapustą, tzn. tradycyjny drożdżowy pieróg z nadzieniem z kwaszonej kapusty, jaj i cebuli (20 zł) oraz makowe panienki – kluseczki z masą makową i bakaliami (22 zł).
Malinowa, czynna w czwartek (24.12) od godz. 17 i Marconi, brunche w piątek (25.12) i sobotę (26.12) w godz. 12.30 – 17, hotel Bristol Le Meridien, ul. Krakowskie Przedmieście 42/44, tel. 22 551 18 32, można płacić kartą
Na kolację wigilijną można wybrać się do hotelu Bristol. W restauracji Malinowa serwowane będzie wykwintne menu. Jako przystawka podane zostaną płatki wędzonego węgorza...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta