Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kuchenne rewolucje w armii

19 grudnia 2012 | Kraj | Marek Kozubal
Niewielki bezpłomieniowy palnik ma rozmiar torby podróżnej, a można w nim przygotować ciepły posiłek nawet dla kilkunastu żołnierzy
źródło: materiały prasowe
Niewielki bezpłomieniowy palnik ma rozmiar torby podróżnej, a można w nim przygotować ciepły posiłek nawet dla kilkunastu żołnierzy

Zamiast kuchni polowej – palnik projektu polskich inżynierów. A posiłek podany jak na szwedzkim stole

Kuchenną rewolucję przygotowuje Wojskowy Ośrodek Badawczo-Wdrożeniowy Służby Żywnościowej. Jego pracownicy testują nowe menu dla żołnierzy, którzy są na ćwiczeniach. Stworzyli też urządzenie, które bez prądu, gazu, a także ognia pozwoli na szybkie podgrzanie potraw w terenie.

Torba na ciepło

Pracownicy ośrodka opracowali „zbiorowy bezpłomieniowy palnik chemiczny". – Urządzenie wygląda jak zwykła torba podróżna, z sześcioma przegródkami. Jest lekkie, waży nie więcej niż 2 kg, można je złożyć – opisuje ppłk Dariusz Spychała, zastępca komendanta ośrodka. Ta „torba" służy do podgrzewania posiłków. Konserwę (niczym nie przypomina ona tych, które znamy ze sklepów, bo danie znajduje się w hermetycznie zamkniętym...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9416

Wydanie: 9416

Spis treści
Zamów abonament