Eksporterzy żywności stracili restauracje
Koronawirus zamknął rynek gastronomiczny we Francji, Włoszech czy w Czechach. Brakuje też kontenerów, które utknęły w portach. Aleksandra Ptak-Iglewska
Ubiegły rok przyniósł kolejny rekord eksportu żywności – był wart 31,4 mld euro. W ciągu 16 lat od wejścia Polski do UE ten handel rósł wzorowo – spadł tylko raz, o 2 proc., w 2009 r., na skutek globalnego kryzysu gospodarczego. Teraz eksporterzy tracą zamówienia z ogarniętych pandemią krajów.
Rekord już był
Najwięcej eksportujemy mięsa, ten sektor wart jest ok. 5 mld euro (wyniki do listopada 2019 r.), drugie miejsce zajmują papierosy (ponad 3,4 mld euro), za nimi są przetwory zbożowe (2,5 mld euro) i nabiał (2,3 mld euro).
Pandemia koronawirusa zmienia optymistyczny trend, a największe problemy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta