Zakłady mięsne ucierpią najbardziej
Kryzys nie ominie producentów żywności. Aby nie wypaść z rynku, będą musieli ciąć koszty – uważają ekonomiści
Jedynym indeksem GPW, który zyskuje od początku 2009 r., jest WIG–Spożywczy. – Branża spożywcza jest mniej narażona na skutki kryzysu z prostego powodu: musimy jeść i pić – mówi Marcin Sójka, analityk Domu Maklerskiego PKO BP.
Tak mówi teoria, w praktyce trudno wyciągnąć jednoznaczne wnioski. – Na indeks spożywczy wpływa wiele czynników niezależnych od aktualnej kondycji branży i warunków makroekonomicznych. Wystarczy wspomnieć, jak rynek zareagował...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta