Pomuchel ma głos
Ryby to jeden z kulinarnych symboli Pomorza. Ich poławianie i przerabianie ma tutaj długie tradycje.
4 grudnia już po raz 18. swoje święto w Łebie obchodził będzie pomuchel, w innych regionach Polski znany jako dorsz.
- Festiwal Pomuchla to impreza o długiej tradycji, jedna z najważniejszych, obok Święta Łeby organizowanego w sezonie letnim – mówi Michał Sałata, asystent burmistrza Łeby ds. Kultury i Sportu.
Wydarzenie, jak podkreślają organizatorzy, to przede wszystkim duży konkurs kulinarny, podczas którego prezentowane będą potrawy z dorsza przygotowane w kategoriach kuchni domowej i restauracyjnej.
Specjały na liście
Michał Sałata zwraca uwagę, że Festiwal Pomuchla stał się imprezą prestiżową i dołączył już do grona wydarzeń znanych w województwie. A tych na Pomorzu nie brakuje. Szczególne miejsce zajmują tam wydarzenia właśnie spod znaku ryb, jednego z kulinarnych i gospodarczych symboli regionu.
Wśród nich jest Dzień Ryby w Gdańsku. Podczas tegorocznej imprezy można było m.in. kupić świeże i wędzone ryby prosto od rybaków, a także posmakować dania z ryb.
Swoje rybne eventy mają także m.in. Hel, gdzie rybołówstwo istniało już 2,5 tys. lat przed naszą erą, a także Ustka. Z kolei w Gdyni odbył się w tym roku Kongres Rybny. Spotkali się tam przedstawiciele zakładów przetwórstwa rybnego, hodowców ryb, organizacje rybaków morskich oraz naukowcy i dostawcy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta