Kuchnia dyplomacji
Rozmowa z Pierrem Lévym, ambasadorem Francji w Polsce
Rzeczpospolita: 21 marca tylko we Francji, spośród wszystkich krajów uczestniczących w projekcie, więcej restauracji weźmie udział w inicjatywie Smaki Francji (Goût de France) niż w Polsce. Czym tłumaczyć takie zamiłowanie nad Wisłą do francuskiej kuchni?
Pierre Lévy: Nasze narody łączy głęboka przyjaźń i zamiłowanie do dobrej kuchni, to jasne. Ale Polacy żyją też coraz lepiej, coraz więcej podróżują, poszukują nowych doznań – również kulinarnych. My chcemy ich przekonać, że kuchnia francuska jest przystępna, że to oferta na każdą kieszeń. Bo wciąż wielu Polaków ta kuchnia onieśmiela.
Weźmy francuskie wina: nieraz widzę, jak ludzie mają trudności z ich wyborem. Na etykiecie jest bowiem kontrolowane oznaczenie pochodzenia, szczep, nazwa posiadłości i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta