Co słynny włoski deser zawdzięcza weneckim kurtyzanom
Kiedy byłam mała, nikt nie słyszał o tiramisu. Mówiło się o takich deserach jak zuccotto (warstwy ciasta biszkoptowego z lodami śmietankowo-czekoladowymi) albo zuppa inglese (angielska zupa), gdzie ciasto jest także ułożone warstwami‚ na przemian z żółtym kremem, i polewane słodkimi winami‚ na przykład Marsalą.
Na temat pochodzenia tiramisu istnieją rozmaite teorie: pierwsza głosi‚ że deser ten narodził się w Sienie na przełomie XVII i XVIII wieku. Cukiernicy z tego miasta wymyślili go ponoć z okazji uroczystej wizyty wielkiego księcia Cosmy III Medyceusza‚ znanego smakosza i obżartucha, i nazywali zuppa del duca (zupa księcia).
Sama nazwa tiramisu, czyli podnieś mnie‚ jak głosi kolejna teoria‚ została...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta