Wiesz, co kupujesz, czyli wybierasz świadomie
Jesteś tym, co jesz – stare przysłowie nie traci na aktualności. Korzystając z żywności jak najmniej przetworzonej i wolnej od chemii, mamy możliwość ochronić nasz organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi
Dieta zbudowana na bazie produktów pochodzących z naturalnych źródeł to temat interesujący zarówno przeciętnych ludzi, jak i przedstawicieli wielkich firm rynku spożywczego. Określenia „naturalne”, „zdrowe” „bez chemii” czy „ekologiczne” bywają niejednokrotnie nadużywane i wykorzystywane jedynie jako wabik na konsumenta.
Dlatego tak ważne jest, by każdy sam potrafił odróżnić produkt prawdziwie ekologiczny od tego, który ekologiczny jest tylko z nazwy.
Podnoszeniu świadomości społecznej służy kampania informacyjna „Rolnictwo ekologiczne”, prowadzona już od trzech lat przez Komisję Europejską, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Agencję Rynku Rolnego.
– Potocznie określenie „żywność ekologiczna” często bywa używane błędnie i mylone z określeniem „zdrowa żywność”. Jednakże, podczas gdy pierwsze z pojęć określa żywność certyfikowaną, drugie jest nazwą stworzoną dla celów marketingowych i sprzeczne z prawem – podkreślają autorzy projektu.
Wiedza to podstawa
Organizatorzy akcji postawili sobie za cel dotarcie do...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta