Ekologiczna żywność, lepsze życie dla wszystkich
Rozmowa: Władysław Łukasik, prezes Agencji Rynku Rolnego
Rz: Dlaczego przekonują państwo Polaków do rolnictwa ekologicznego?
Władysław Łukasik: Zacznijmy może od tego, czym jest żywność ekologiczna. Terminem tym określa się żywność, której sposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu Rady (EWG) 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej oraz znakowania produktów i żywności. Do ich produkcji nie używa się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, ekologiczne artykuły spożywcze nie zawierają również sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych i konserwujących. Dodatkowym atutem jest fakt kontroli sprawowanej nad wszystkimi fazami produkcji. Dziesięć jednostek certyfikujących upoważnionych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi czuwa nad przestrzeganiem zasad i przepisów obowiązujących producentów i przetwórców oraz wydaje stosowne certyfikaty. Numer certyfikatu umieszczony na opakowaniu produktów rolnictwa ekologicznego nie tylko potwierdza jego autentyczność, lecz również staje się gwarantem jakości.
Na czym polega wspólna kampania informacyjna Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Agencji Rynku Rolnego „Rolnictwo ekologiczne”? Jakie akcje państwo zaplanowali?
Kampania „Rolnictwo ekologiczne” ma charakter przede wszystkim informacyjny. W założeniu skierowana była do trzech grup docelowych –...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta