Z mocą bungu
Przepisy na zwibak, buchty z grysiku, hreczuszki, dołki śmietanowe, zawieruchę, pogacze, czekoladowy blanc-menges, jajeczniak, grymasy oraz na 500 (!) innych potraw znajdujemy w dopiero co wydanej nakładem Zyska i S-ki „Kuchni lwowskiej” Andrzeja Fiedoruka. W istocie są to notatki z siedmiu zeszytów z zapisanymi recepturami, które przez pokolenia przechowała lwowska rodzina Leńków. Najstarszy z tych zeszytów pochodzi z 1914 r., najmłodszy z 1938 r.
Autor zastrzega, że „nie jest to kuchnia miasta Lwowa, gdyż licznie zamieszkujące ten gród...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta