Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Z mocą bungu

23 września 2010 | Księga Kresów Wschodnich | Krzysztof Masłoń

Przepisy na zwibak, buchty z grysiku, hreczuszki, dołki śmietanowe, zawieruchę, pogacze, czekoladowy blanc-menges, jajeczniak, grymasy oraz na 500 (!) innych potraw znajdujemy w dopiero co wydanej nakładem Zyska i S-ki „Kuchni lwowskiej” Andrzeja Fiedoruka. W istocie są to notatki z siedmiu zeszytów z zapisanymi recepturami, które przez pokolenia przechowała lwowska rodzina Leńków. Najstarszy z tych zeszytów pochodzi z 1914 r., najmłodszy z 1938 r.

Autor zastrzega, że „nie jest to kuchnia miasta Lwowa, gdyż licznie zamieszkujące ten gród...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8734

Spis treści
Zamów abonament