Jadłospis rodem z jaskini
Naukowcy odtwarzają dietę naszych paleolitycznych przodków. Czy żywiąc się jak oni, będziemy zdrowsi?
Na śniadanie jagody, korzonki i orzechy, na obiad dziczyzna, na kolację podpłomyk z mąki z dzikich zbóż. Tak wyglądałby jadłospis idealny, gdyby udało nam się wrócić do diety przodków z epoki paleolitu (2,5 mln – 12 tys. lat temu).
Czy taki powrót do przeszłości jest możliwy? I czy dzięki temu ludziom żyłoby się dostatniej? Na te pytania starają się odpowiedzieć naukowcy, którzy odtwarzają skład pożywienia, do jakiego ewolucyjnie jesteśmy najlepiej przystosowani.
– Główną cechą diety...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta