Boom na jedzenie z internetu
Rosnący w dwucyfrowym tempie polski rynek jedzenia zamawianego online jest dopiero na początku ekspansji. Sprzyjają jej zmiany społeczne, obyczajowe i rosnąca zamożność Polaków.
Dostawy jedzenia zamawianego online to już nie jest nisza rynku gastronomii, a szybko rosnąca branża, która od kilku lat, zarówno na świecie, jak i w Polsce, przeżywa prawdziwy boom – podkreślali uczestnicy dyskusji panelowej „Polska 2020 od kuchni – analityka i technologie na talerzu". Na świecie wartość dostaw jedzenia zamawianego online (z ang.: food delivery) rośnie średnio o 29 proc. rocznie i w tym roku ma sięgnąć 18 mld dolarów.
Miliardowa branża
– W Polsce rynek dostaw jedzenia zamawianego online przekroczy w 2020 r. próg miliarda złotych, a kluczowi gracze rosną o 50–100 proc. rocznie – oceniał Jakub Pietraszek, dyrektor generalny Uber Eats Polska, polskiego oddziału globalnego potentata tej branży. Spółka, która zaczęła działalność w Polsce przed dwoma laty, od dwóch miast, zwiększyła od tego czasu swój zasięg pięciokrotnie, do dziesięciu miast,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta