Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mistrzowie smaku i zapachu

19 grudnia 2008 | Magazyn tv | Julia Rzemek
Pascal – po prostu gotuj
źródło: Agencja Gazeta
Pascal – po prostu gotuj
Staropolska wigilia
źródło: EAST NEWS
Staropolska wigilia
Nigella Świątecznie
źródło: Rzeczpospolita
Nigella Świątecznie
Restauracja Jamiego
źródło: EAST NEWS
Restauracja Jamiego
Wigilia nie do opisania
autor zdjęcia: Bartosz Siedlik
źródło: Rzeczpospolita
Wigilia nie do opisania

Nie trzeba być dyplomowanym kucharzem, by odnieść sukces jako gospodarz kulinarnego show. W tym fachu liczy się przede wszystkim osobowość.

Największą publiczność gromadzi przed telewizorami Robert Makłowicz. Czym czaruje widzów ten niewysoki sybaryta w średnim wieku? Inteligencją i poczuciem humoru oraz przekonaniem, że kuchnia to najlepszy sposób, by poznać historię i tradycję innych krajów. Swoje garnki gotów jest rozstawić wszędzie – na ruchliwym miejskim placu, zabytkowym zamku czy nadmorskiej plaży. Potem częstuje posiłkiem przypadkowych gapiów. Makłowicz szuka regionalnych przysmaków, odwiedza lokalne sklepiki, zasięga porad u wiejskich gospodyń. Przy okazji sypie z rękawa datami, anegdotami, detalami dotyczącymi architektury i sztuki. Lubi i potrafi opowiadać, a jako były student prawa i historii na Uniwersytecie Jagiellońskim wie, o czym mówi. Jego proste przepisy z powodzeniem zrealizuje każda kucharka. Jeśli jednak nie chodzi nam o pomysł na obiad, możemy oglądać „Podróże z Makłowiczem” jako wciągający program historyczno-przyrodniczy. Najlepiej z kieliszkiem wina w ręku, bo jak mówi autor: – Woda jest dla dobrego jedzenia napojem zbyt okrutnym. W tym tygodniu Makłowicz zabierze nas w podróż w Alpy. Przygotował też specjalną świąteczną propozycję. W programie „Wigilia nie do opisania” będzie wspólnie z dziennikarzem Maciejem Nowakiem i podróżnikiem Wiesławem Olszewskim opowiadać o swoich bożonarodzeniowych kulinarnych...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8197

Spis treści

Ekonomia

50 miliardów dolarów, których nie ma
Agora od stycznia podnosi cenę „Gazety Wyborczej”
BNP może zrezygnować z przejęcia Fortisu
Bank Rosji daje sobie podwyżkę
Barometr koniunktury „Rz”
Cytat dnia
Czekając na piątkową sesję
Doraźne działania zamiast systemowych rozwiązań
Eksport i import w przyszłym roku wyraźnie zwolnią
Firmy budowlane czekają na przetargi
Firmy poległy na e-biznesie
GM i Chrysler: bliżej pomocy czy bankructwa
Giełda może dziś uniknąć „cudów”
Giełdowa sesja z ograniczeniami
Gospodarka zwalnia, a ceny ropy lecą ostro w dół
Hamowanie przemysłu
Infrastruktura drogowa nie jest darmowa
Jeśli banki będą pożyczać, firmy nie przestaną inwestować
Kalendarium gospodarcze
Kara za „Max Lokatę”
Kontrakty to rodzaj zakładu
Liczba dnia - 15,9 proc. spadły dochody rolników
Los ustawy o sprzedaży majątku stoczni w rękach prezydenta
Orange stracił monopol na iPhone’a
Paliwa na stacjach ostro w dół
Panasonic coraz bliżej kupna Sanyo
Pochwała odważnej decyzji
Polak nie oszczędza
Polska armia planuje rekordowe wydatki
Potrzebne są zmiany w prawie
Produkcja spada, rosną ceny obligacji
Spadły ceny zbóż
Sumienny kontroler
Szansa dla firm z opcjami
Telewizje spuszczą nieco z tonu
To nie był udany debiut giełdowy
Topnieje optymizm bankowców
Totalizator szuka zysku na wyścigach konnych
Udziały Plusa sprzedane
Unijny budżet nie tylko na biurokratów
W skrócie
Wraca pomysł Jamału II, ale bez szans na realizację
Zmiany w amerykańskim nadzorze finansowym
Złoty będzie słabnąć
Ściana wschodnia może nie dostać dotacji
Zamów abonament