Bierz z talerza, nie z apteki
Niedobory witamin mogą doprowadzić do zaburzeń przebiegu procesów metabolicznych, powodując groźne dla zdrowia konsekwencje.
Szczególnie na brak witamin narażeni są palacze, osoby spożywające znaczne ilości alkoholu, jedzące zbyt mało owoców i warzyw, a także kobiety w ciąży i młodzież.
– Witaminy to związki organiczne, które nie dostarczają nam energii, a które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu – mówi Marzena Grobelna, inż. żywienia człowieka i konsumpcji, specjalizacja dietetyk, współpracująca z Centrum Medycznym Puławska. Podstawowym źródłem witamin i minerałów powinna być dieta. Im większe urozmaicenie w diecie, tym większa szansa, że uda się dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników. – Starajmy się wybierać świeże, jak najmniej przetworzone produkty, owoce i warzywa niech będą różnokolorowe...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta