Większość pięciolatków nie ma już alergii na mleko krowie
- Rzadko występują reakcje alergiczne. Znacznie częściej pojawiają się objawy mylone z alergią, takie jak zatrucia pokarmowe, nietolerancje i dziwactwa pokarmowe - mówi dr n. med. Zygmunt Nowacki, alergolog pediatra
RZ: Kto najczęściej cierpi na alergie pokarmowe?
Dr n. med. Zygmunt Nowacki, alergolog pediatra: Alergia na pokarmy pojawia się najczęściej u niemowląt i małych dzieci, obejmując od 3 do 8 procent populacji. U ludzi dorosłych występuje u ok. 2 – 4 procent. W ciągu ostatnich 30 lat alergie stały się powszechnym problemem zdrowotnym. Coraz więcej rodziców musi liczyć się z tym, że choroba ta może wystąpić u ich dziecka.
Jakie czynniki wywołują chorobę alergiczną?
Badania naukowe dowodzą, że jej wystąpienie zależy nie tylko m.in. od skłonności dziedzicznych, ale też od wpływu środowiska. Mogą ją wywoływać wszystkie pokarmy, występuje również u dzieci karmionych piersią, ponieważ niektóre alergeny przechodzą poprzez pokarm matki.
Czym różni się alergia pokarmowa od nietolerancji na dane produkty?
„Jeden zjada bardzo pięknie, z czego drugi zaraz pęknie” – wierszyk Lukrecjusza z II wieku p.n.e. (a przetłumaczony przez Kornela Makuszyńskiego) obrazuje, że kłopoty po spożytych pokarmach mieli również nasi...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta