Kosztowne marnotrawstwo wody
Zużycie wody w firmie można zmniejszyć o połowę. Własne oczyszczanie ścieków jest kilkakrotnie tańsze od miejskiego
Do wyprodukowania jednego litra piwa potrzeba średnio 4 litrów wody. Dużo? – Jeszcze kilkanaście lat temu w Polsce na jeden litr piwa przypadało 8 – 10 litrów wody. Dzięki modernizacji browarów ograniczyliśmy zużycie wody o ponad połowę i osiągnęliśmy europejski poziom wodochłonności – podkreśla Adam Pawełas, menedżer ds. środowiska Carlsberg Polska.
Browary zainwestowały w najlepsze dostępne technologie produkcyjne, przy ich wyborze uwzględniły kryterium jak najmniejszego zużycia wody.
– Wykorzystanie wody w firmie znacząco redukuje system mycia w zamkniętym obiegu. Tam,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta