Restauracje na zakręcie
Kryzys szkodzi branży. Szczególnie mocno uderza w segment premium. Ale fast foody rosną w siłę
Sytuacja firm gastronomicznych nie jest łatwa. Zmagają się z bardzo wysokimi czynszami, rosnącą konkurencją oraz spadającymi wydatkami na jedzenie poza domem. Z badania Ipsos wynika, że 69 proc. Polaków spożywa posiłki poza domem. To spadek o 6 pkt proc. w porównaniu z 2010 r. Średnia kwota przeznaczana na żywienie poza domem w 2011 r. wyniosła 81 zł i była o 6 zł niższa niż rok wcześniej. Najczęściej Polacy odwiedzają pizzerie (81 proc.) i fast foody (74 proc.).
Firmy nie odpuszczają. A jest o co walczyć, bo wartość polskiego rynku gastronomicznego w tym roku może przekroczyć 31 mld zł.
Kryzys sprzyja dużym
Liczba placówek gastronomicznych w ciągu ostatnich kilku lat się zmniejszała. Paweł Jachowski, prezes...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta