Restauracje walczą ze spowolnieniem
Nastroje nie są najlepsze, ale firmy nie przestają się rozwijać i nowych lokali przybywa. Najwięcej tych mobilnych.
Na koniec czerwca liczba placówek i firm gastronomicznych wzrosła w porównaniu z końcem 2022 r. o 1,8 proc., do 93,4 tys. – wynika z najnowszych danych wywiadowni Dun & Bradstreet Poland. Oznacza to, że w pierwszych sześciu miesiącach br. w Polsce w porównaniu z końcem 2022 r. przybyło 1,7 tys. nowych punktów gastronomicznych. Najwięcej w branży restauracyjnej, gdzie liczba nowych podmiotów wzrosła o blisko 1 tys.
– W ujęciu procentowym najszybciej rozwija się rynek ruchomych placówek gastronomicznych. W pierwszych sześciu miesiącach 2023 r. o nieco ponad 400 wzrosła liczba takich punktów, w tym przede wszystkim food trucków – mówi Tomasz Starzyk, rzecznik Dun & Bradstreet Poland. – Jeśli trend utrzyma się w kolejnych sześciu miesiącach, to w 2023 r., podobnie jak w 2022 i 2021, rynek restauracji mierzony liczbą podmiotów wzrośnie o ok. 3,5 proc. – dodaje.
Klient wybiera tańsze
Z raportu GfK Polonia wynika, ze tylko 5 proc. restauracji widzi wzrost liczby...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta