Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mocny skok eksportu żywności

25 sierpnia 2023 | Ekonomia i rynek | Aleksandra Ptak-Iglewska
źródło: Rzeczpospolita

Kraje Unii Europejskiej wciąż zapewniają polskim producentom trzy czwarte dochodów z eksportu. Rynek przechodzi jednak poważne zmiany, do których muszą dostosować się rodzime firmy.

W ostatnich latach zdążyliśmy się już przyzwyczaić, że w przypadku żywności wiadomości o dwucyfrowych wzrostach dotyczą najczęściej cen. Tym razem jest jednak inaczej – eksport żywności nie zwalnia i jego tempo wzrostu nadal jest dwucyfrowe.

Sprzedaż za granicę wzrosła w pierwszych sześciu miesiącach roku o 15 proc., do 25,6 mld euro. Znaczące różnice zauważyć można w popularnych kierunkach eksportu, przyspiesza np. sprzedaż na rynki pozaunijne. O ile eksport do Unii zwiększył się o 13 proc., o tyle wartość towarów wysłana poza Unię wzrosła aż o 23 proc., do 6,8 mld euro.

Niemcy najważniejszym klientem Polski

Dominującą pozycję wśród odbiorców...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12656

Wydanie: 12656

Spis treści
Zamów abonament