Sklonowana żywność nas nie zaleje
O tajemnicach genetycznego kopiowania zwierząt opowiada „Rz” prof. Vittorio Silano, unijny doradca.
Rz: Kiedy będziemy mogli jeść steki ze sklonowanych zwierząt?
Vittorio Silano: To będzie zależało od tego, gdzie będziemy mieszkać. Stosunek do klonowania wygląda inaczej w różnych częściach świata. Wydaje się, że Stany Zjednoczone są bliżej takiej możliwości.
A Europa?
Z czysto technologicznego punktu widzenia moglibyśmy jeść mięso klonowanych zwierząt już za pięć lat. Ale nie ma woli politycznej, aby dopuścić je na rynek (Parlament UE jest przeciw klonom – red.). Trzeba zaznaczyć, że jeśliby do tego doszło, będziemy jedli mięso potomstwa zwierząt klonowanych, a więc zwierzęta pochodzące z...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta