Przetwórcy walczą o zyski
Soki i przetwory owocowe, produkty mleczne, pieczywo i makarony już zdrożały, a to nie koniec. Producenci robią wszystko, by zbyt wysokimi cenami nie ograniczyć popytu, a jednocześnie utrzymać rentowność firm
Firmy przetwarzające żywność tłumaczą, że ich podwyżki nie są w stanie zrekompensować gwałtownego wzrostu cen surowców. Wprowadzają więc nowe produkty, gdzie najdroższych składników jest choć trochę mniej.
– Do tej pory podnieśliśmy ceny o 35 – 40 proc. Nie wykluczamy dalszych podwyżek – mówi Sebastian Knapik, dyrektor handlowy Sokpolu, bo owoce produkowane Polsce zdrożały niemal dwukrotnie. Sokpol liczy, że uda mu się poprawić wynik dzięki zwiększonej sprzedaży nektarów i napojów. – Zawierają mniej koncentratu, więc ich ceny poszły w górę mniej niż ceny 100–proc. soków – wyjaśnia Knapik.
Elżbieta Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej uważa, że zwiększenie produkcji nektarów i napojów...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta