Lekarstwo w kieliszku
„Nie pij samej wody, używaj trochę wina ze względu na swój żołądek i na swe częste osłabienia” – pisał święty Paweł w liście do Tymoteusza dwa tysiące lat temu. Od tamtej pory intuicyjne przekonanie o korzystnym wpływie wina na organizm człowieka zostało udowodnione naukowo
Dr Jean Brouster ze szpitala kardiologicznego w Pessac we Francji podsumował zdrowotne właściwości wina na łamach jednego z najbardziej prestiżowych naukowych czasopism – „New England Journal of Medicine”:– Wino zawiera resveratrol, działa on przeciwutleniająco, zwiększa we krwi stężenie dobrego cholesterolu (HDL) chroniącego przed zawałem; jednocześnie zmniejsza we krwi stężenie złego cholesterolu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta