Jak powstaje wino
Sztuka i nauka
Wszystkie potencjalne właściwości wina tkwią w winogronach.Tak jak istnieją kucharze fenomenalni i marni, tak samo bywają winiarze boscy i beztroscy, natchnieni i partacze. Winiarstwo nie jest nauką w ścisłym tego słowa znaczeniu. Jest w nim miejsce na odwieczne doświadczenie i najnowsze osiągnięcia biotechnologii. W winiarstwie potrzebni są ludzie z wrodzonym talentem, tak jak w sporcie czy w sztuce, gdzie sama praca, bez iskry bożej, nie doprowadzi do mistrzostwa.Winiarz nie uznaje jednej bezwzględnej definicji dojrzałego grona. Jaki stan owoców uważa za dojrzały, zależy od typu wina, które zamierza się robić. Na przykład jasne winogrona bywają zbierane lekko niedojrzałe, aby wino było „rześkie“.Zmorą winiarzy jest szara pleść – choroba winogron. Powstaje wtedy, gdy w tygodniach bezpośrednio poprzedzających winobranie panuje ciepła, ale wilgotna pogoda. Dobry winiarz zarządza wówczas przebieranie owoców, traci na ilości, zyskuje na jakości. Po chłodnym lecie winogrona są kwaśne, brakuje w nich cukru i niewiele pomoże, że będą wisiały na krzakach do późnej jesieni. W takim przypadku pozostaje dosypanie cukru do moszczu.Ale bywają też lata upalne, a winogrona tak słodkie, że brakuje im kwasu. Wtedy trzeba dodawać do moszczu kwasu winowego. No i jeszcze lata suche. Bywa, że trzeba dodawać azotu w postaci przyswajalnej przez drożdże, bez niego nie będą prawidłowo się...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta