Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jak powstaje wino

26 października 2007 | Wino
źródło: Centrum Wina
źródło: EAST NEWS
źródło: Centrum Wina

Sztuka i nauka

Wszystkie potencjalne właściwości wina tkwią w winogronach.Tak jak istnieją kucharze fenomenalni i marni, tak samo bywają winiarze boscy i beztroscy, natchnieni i partacze. Winiarstwo nie jest nauką w ścisłym tego słowa znaczeniu. Jest w nim miejsce na odwieczne doświadczenie i najnowsze osiągnięcia biotechnologii. W winiarstwie potrzebni są ludzie z wrodzonym talentem, tak jak w sporcie czy w sztuce, gdzie sama praca, bez iskry bożej, nie doprowadzi do mistrzostwa.Winiarz nie uznaje jednej bezwzględnej definicji dojrzałego grona. Jaki stan owoców uważa za dojrzały, zależy od typu wina, które zamierza się robić. Na przykład jasne winogrona bywają zbierane lekko niedojrzałe, aby wino było „rześkie“.Zmorą winiarzy jest szara pleść – choroba winogron. Powstaje wtedy, gdy w tygodniach bezpośrednio poprzedzających winobranie panuje ciepła, ale wilgotna pogoda. Dobry winiarz zarządza wówczas przebieranie owoców, traci na ilości, zyskuje na jakości. Po chłodnym lecie winogrona są kwaśne, brakuje w nich cukru i niewiele pomoże, że będą wisiały na krzakach do późnej jesieni. W takim przypadku pozostaje dosypanie cukru do moszczu.Ale bywają też lata upalne, a winogrona tak słodkie, że brakuje im kwasu. Wtedy trzeba dodawać do moszczu kwasu winowego. No i jeszcze lata suche. Bywa, że trzeba dodawać azotu w postaci przyswajalnej przez drożdże, bez niego nie będą prawidłowo się...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 7848

Spis treści

Ekonomia

Atena weszła na Ukrainę
Avio buduje lotniczy klaster
Bizneswoman w świecie islamu
Bułka z masłem i spaghetti z parmezanem tańsze nie będą
Cytat dnia - Abdullah Al-Badri, sekretarz generalny OPEC
Daimler: zasługa Mercedesa
Dobre wyniki Alchemii
E-handel bez granic
Eksport moto za 9,1 mld
Ericsson: planowy spadek
Gazprom z Norwegami
Gorsze prognozy
Kalendarium gospodarcze
Komentarz giełdowy
Komisja Europejska łagodzi sankcje za połowy dorsza
Komunalne mieszkania za pieniądze dewelopera
Kupimy nowe auta zamiast drożejących mieszkań
Kurs złotego najwyżej od 11 lat
Liberty Group idzie na giełdę
Liczba dnia - 1681 strajków w tym roku
L’Oréal tanieje
Microsoft z Facebookiem
Mięso wróci do Rosji
Mleczna droga podlaskiego barona
Nadzór podpowiada firmom
Najwyżej od dwóch lat
Nie będzie blokad
Noble Bank powiększa sieć
Nowy miesięcznik Hachette
Operatorzy kuszą klientów portalami
PPL chce doradzać
Plus zachwala mobilne płatności
Polska coraz bliżej telewizji cyfrowej
Polska gospodarka traci konkurencyjność
Polskie leki w kraju emira
Ponad trzy miliony komórek z szybką transmisją danych
Ponar buduje na Białołęce
Prezes w opałach
Przasnyski Kross sprzedał skutery
Przetwórcy walczą o zyski
Przybywa pracowników
Rada widzi zagrożenia dla inflacji
Rejsowa premiera superjumbo Airbusa
Reuters: wzrost mimo kryzysu
Rodan na New Connect
Ropa pobiła rekord w Londynie
Sarkozy i wielka burza nad euro
Sesja jednego aktora
Sony znów rentowne
Statut PTU bez zmian
Sądowy bój o słodki limit
Słowacy importują pracowników zza wschodniej granicy
TFI coraz bogatsze
TP straciła pół miliona linii
TRW wyda 25 mln dolarów w Częstochowie
Telefon zamiast biura
Wydawcy obawiają się dyrektywy UE
Wyniki wyborów i Stany Zjednoczone umacniają złotego
Zatwierdzą połączenie
Zyskowna Śnieżka
Złodzieje grabią firmy
easyJet kupuje GB
Życiowy rekord funduszu
Zamów abonament