Wielki rocznik
Dzięki nowoczesnej enologii praktycznie zostały wyeliminowane złe roczniki. Jednak nie udaje się spowodować, aby każdy rocznik był wielki. Na wielki rocznik składa się szereg czynników: duża liczba słonecznych dni, odpowiednia temperatura, wilgotność, brak pasożytów nękających winnicę. Wielkie roczniki nie powstają z byle jakich odmian, ale z tych najlepszych, wyselekcjonowanych od pokoleń. Tylko o najlepszych ze słabszych win powiada się niekiedy, że to wielki rocznik. Określenie to nie dotyczy wszystkich win z danego roku, tylko wyjątkowo udanych. 5000 – 150 – 50
Trudno precyzyjnie ustalić liczbę istniejących aktualnie na świecie odmian winorośli, szacuje się, że jest ich około 5000. Winiarstwo tak naprawdę wykorzystuje 150, z czego 50 ma zasięg większy od lokalnego. Do najpopularniejszych szczepów, z których tłoczy się wino, których nazwy najłatwiej spotkać na etykietce, należą:
ALIGOTE. Odmiana biała, wyhodowana w Burgundii.
BARBERA. Czerwone winogrona z Piemontu.CABERNET FRANC. Odmiana żywotna, niewymagająca, tłoczy się z niej wina czerwone i różowe.
CABERNET-SAUVIGNON. Odmiana wyhodowana w Bordelais, konkretnie w Medoc. Skórka gruba, twarda, zawiera dużo taniny. Po tę odmianę sięgają...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta