Świat podbija polskie ceny
Przetwory mleczne, masło i pieczywo drożeją co kilkanaście dni. Przyczyny? Słaby urodzaj w Polsce i Europie oraz... ogromny popyt w Chinach. Na obniżki przed przyszłorocznymi zbiorami nie ma co liczyć. Grozi nam wzrost inflacji
Przedstawiciele sieci supermarketów nie ukrywają, że nie pamiętają takiego wzrostu cen u producentów jak obecny.Najbardziej jaskrawy przykład to ceny wyrobów mleczarskich.
– W ciągu roku sery żółte zdrożały o 43 proc., a mleko pełne aż o 77 proc. Dwukrotnie zwiększyły się również ceny jabłek – mówi Francois Colombie, prezes Auchan Polska. W Tesco od lipca o jedną piątą wzrosły ceny mleka, twarogów i masła. I wszystko wskazuje na to, że nadal będą rosnąć. – Żółte sery znacznie zdrożały, a w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta