Kubełek z lodem
Temperatura to jeden z najważniejszych czynników wpływających na walory wina. Lepiej podać butelkę średniej jakości w odpowiedniej temperaturze niż znakomite wino w temperaturze nieodpowiedniej. Jeżeli zachodzi potrzeba ochłodzenia lub ogrzania wina, trzeba to zrobić powoli, nie gwałtownie. Nie należy wkładać zimnego czerwonego do rozgrzanego piekarnika ani ciepłego białego do zamrażarki – wystarczy kubełek z lodem albo ściereczka zanurzona w zimnej wodzie. Wina młode podaje się chłodniejsze, „starcy” potrzebują ciepła, aby czuć się dobrze i móc zabłysnąć, zwłaszcza bukietem. Lepiej podać wino w temperaturze za niskiej niż za wysokiej, ponieważ ma szansę ogrzać się w trakcie biesiady. Wino wyda się tym chłodniejsze, im cieplej będzie w pomieszczeniu; i odwrotnie.Hugh Johnson, autor „Światowego przewodnika konesera win”, ostrzega, że tak zwana temperatura pokojowa wynosi zazwyczaj 22 – 25 st. C i absolutnie nie nadaje się do wina. Biesiady, uczty, posiłki, degustacje nie powinny się odbywać w pomieszczeniach o temperaturze wyższej niż 18 st. C. Zarazem jest to górna temperatura, w jakiej można w ogóle podawać wina, i to tylko dojrzałe czerwone:
>18 st. C – tak zwana temperatura pokojowa, odpowiednia dla dojrzałych czerwonych;
>16 – 15 st. C – młode czerwone;...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta