Czasza, nóżka, stopka
Co wpływa na bukiet i smak wina? To jasne – odmiana owoców, region, nasłonecznienie, metody produkcji, talent winiarza – zacznie ktoś wymieniać. I zapewne skończy, nim dotrze do... kieliszka. A wino – każde – potrafi smakować inaczej w zależności od naczynia, w które je nalejemy. Kto nie wierzy, niech sprawdzi i przetestuje to samo wino z kieliszków o różnych kształtach. Trunek może zyskać, ale również wszystko stracić, gdy lekkomyślnie użyjemy plastikowego kubka.Zwykle nie przywiązujemy wielkiej wagi do kształtu kieliszka do wina. Oczywiście – do win musujących wąskie („flet” lub „tulipan”), do białych wyższe ze zwężającym się ku górze brzegiem czaszy, do czerwonych szersze, bardziej pękate.To wszystko? Niestety nie.Podział jest bardziej skomplikowany. Przekonać się o tym można, oglądając na przykład katalog jednej z najsłynniejszych...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta