Klasyczny porządek: aperitif, białe wytrawne, czerwone wytrawne, szampan
Kanony kulinarnego bon tonu ustaliły się na początku XIX wieku. Oto najważniejsze spośród dotyczących wina:
– Należy unikać podawania wielu rodzajów win podczas jednego posiłku. Zwykły posiłek nie wymaga więcej niż jednego rodzaju wina.
– Aby uniknąć „kolizji” win, należy przestrzegać „zasad ruchu”:
> wina podaje się zawsze w porządku rosnącym, od lżejszych do cięższych;
> do obiadu podaje się lżejsze niż do kolacji;
> białe podaje się przed czerwonymi;
> wytrawne przed słodkimi; > młodsze przed starszymi;
> szampan Brut jest winem wytrawnym i podaje się go na początku posiłku;
> do deseru, jeśli szampan, to najlepiej półwytrawny;
> nie należy się silić na więcej niż trzy rodzaje wina do posiłku, aromaty i smaki zatrą się, zmysły przytępią, a wówczas skończy się smakowanie, a zacznie połykanie („cięcie” kielichów);
> klasyczny porządek win towarzyszących posiłkowi wygląda następująco: aperitif, białe wytrawne, czerwone wytrawne, szampan. – Bezcelowe jest imponowanie laikom wielkimi winami, ponieważ nie są w stanie ich docenić.
Degustacja
Nalewamy niewiele wina, przyglądamy się barwie. Trzeba zakręcić kielichem, aby wino nabrało w nim ruchu wirowego i zwilżyło jego ścianki na dużej powierzchni; wyczuwamy bukiet, łezki ściekają po szkle, widać...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta