Jeść i szaleć
W tym roku możemy spędzić sylwestra w przaśnym klimacie wiejskiej gospody albo na kameralnym balu w Ale Gloria. Spróbować wyrafinowanych przysmaków podczas zasiadanej kolacji w restauracji La Rottiserrie albo zatańczyć sambę w Fortecy rodzeństwa Kręglickich. Prezentujemy krótki przewodnik po lokalach, w których są jeszcze wolne miejsca.
Ale Gloria, plac Trzech Krzyży 3, tel. 022 584 70 80, www.alegloria.pl, koszt: 640 zł od osoby
Restauracja organizuje kameralny bal sylwestrowy z przebojami Billie Holliday, Arethy Franklin i Tonny’ego Benneta. W menu są m.in. pasztet z homara, bliny z łososiem sandałowym i purpurowym kawiorem, babeczki z foie gras, figi w parmie z mozarellą, małże św. Jakuba oraz jagnięcina irlandzka ze smardzami i sosem koniakowym na puchu z patatów. Na deser beza „spacer po Sewilli” przekładana pomarańczowym zabajone. Napoje w cenie.
Folk Gospoda, ul. Waliców róg Grzybowskiej, tel. 022 890 16 05, www.folkgospoda.pl, koszt: 350 zł od osoby
Sylwestrowa noc w folkowych rytmach z biesiadą do białego rana. Dla wytrwałych noworoczne śniadanie. W menu znalazły się m.in. śledzie po wiejsku w oleju i w śmietanie z jabłkiem oraz oscypek z sosem żurawinowo-chrzanowym, pasztet z dziczyzny z marynatami. Przed północą zostanie podana zupa grzybowa z łazankami, różne gatunki mięs i zrazy wiejskie w korycie z razowego pieczywa. Po północy m.in. bigos, barszcz i pierogi. Napoje, również alkohol, są wliczone w cenę.
Forteca, ul. Zakroczymska róg Sanguszki, rezerwacje: restauracja El Popo, ul. Senatorska 27,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta