Dania toskańskie
Specjalne menu toskańskie proponuje restauracja Blue Cactus. Przepisy nie są włoskimi klasykami, powstały dzięki inspiracji szefa kuchni Ryszarda Majewskiego podróżą w okolice Sieny i Florencji. Z dań rozgrzewających możemy zamówić np. zupę ze świeżych borowików, gąsek, kurek i podgrzybków podawaną z tortelloni nadziewanymi serem gorgonzola (19 zł) lub bulion drobiowy podawany z małymi pierożkami toskańskimi (16 zł). Jako dania główne Majewski proponuje ossobuco w winie Brunello di Montalcino (44 zł) podawane ze smażonymi boczniakami, udko kurczaka zapiekane z ząbkami czosnku, świeżą szałwią, czarnymi oliwkami, podlewane białym winem Nobile di Montecarlo (44 zł) i domowe pierożki raviolini z łososiem, małżami St. Jack lub szpinakiem (36 zł). Na deser zamówimy klasyczną, śmietankową panna cottę z owocami polanymi likierem czekoladowo-pomarańczowym (19 zł).
Monika Kucia Blue Cactus, ul. Zajączkowska 11, tel. 022 851 23 22; można płacić kartą