Wędrówka od bodegi do bodegi
Najmniejszy region Hiszpanii, Rioja, znany jest z tego, że produkuje hektolitry najlepszego wina.
Jest ich tu ponad pół tysiąca, najbardziej znane skupiły się w pasie: Logrono – Briones – Haro. To największa atrakcja turystyczna Rioi, hiszpańskiej krainy wina.
Polacy nie wywodzą się z kultury wina. W języku polskim brak słowa, które odpowiadałoby hiszpańskiemu „bodega”. To mniej więcej tyle co piwnica winiarska, winiarnia, skład, ale także wyszynk win z beczek. Mniej więcej, ale niedokładnie. Podróż do Rioi pozwala lepiej poznać różne znaczenia tego słowa.
Winnice i klasztory
300 tysięcy mieszkańców, 5 tysięcy kilometrów kwadratowych. La Rioja (czytaj: Riocha) jest najmniejszą hiszpańską wspólnotą autonomiczną na Półwyspie Iberyjskim. Zajmuje zaledwie jeden procent powierzchni kraju. Ale to nie byle jaki procent – właśnie tu powstaje najbardziej znane w świecie hiszpańskie wino. Głównie czerwone, a w niewielkich ilościach także białe i różowe.
Rioja dzieli się na Górną, Rioja Alta, na zachodzie i Dolną, Rioja Baja, na wschodzie. Przeważa opinia, że najlepsze trunki pochodzą z Rioja Alta.
Wąski pas ziemi wciśnięty między Nawarrę, Kastylię-Leon, Aragonię i Kraj Basków obfituje w wodę, przepływa tędy Ebro wraz z siedmioma dopływami. Jeden z tych dopływów, rio Oja, dał nazwę prowincji. Od północy osłaniają Rioję przed porywami wiatru Góry Kantabryjskie, od zachodu i południa –...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta