Krwawa trawa
Tony armatniego mięsa przerabianego przez nieudolnych dowódców na krwawą miazgę wciąż budzą zgrozę
Aby jasno uświadomić sobie, czym była bitwa pod Solferino, najlepiej mieć w pamięci dwie rzeczy, i to nie z dziejów wojskowości. Pierwsza należy do historii gastronomii, albowiem istnieje coś takiego jak zupa solferino, której głównymi składnikami są pomidory i cebula. Kolor ma czerwonobrunatny.
Druga należy do historii sztuki, albowiem mamy coś takiego jak vert Solferino - zieleń solferino, która jest niespecjalnie zielona, bo mocno zbliżona...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta