Dziś wystarczy kubek i torebka na sznurku
Najwięcej herbaty piją Irlandczycy. Wciąż odmładza, uspokaja lub pobudza, mimo że tradycje jej prawdziwego parzenia podtrzymują tylko Japonia i Chiny
W szybkim europejskim świecie, jeśli chce się choć szczątkowo zachować tradycję parzenia herbaty, trzeba mieć dwa czajniczki, najlepiej porcelanowe albo przynajmniej kamionkowe. Jeden należy napełnić gorącą wodą, wrzucić liście herbaty (łyżeczkę na jedną filiżankę) i parzyć ok. 3 – 5 minut. Następnie wystarczy przelać napój do drugiego czajniczka, oddzielając liście od naparu. Wydaje się proste.
Ale zazwyczaj robi się to tak: do szklanki z gorącą wodą wrzuca się torebkę ze zmielonymi listkami herbaty, czasami dodaje cukier, czasami nie i… jest herbata.
Kiedy na polskim rynku pojawiła się herbata ekspresowa, wypierając ulungi,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta