Zwrócone kwoty to przychód pracownika
Pieniądze, jakie szef zwraca podwładnym w związku z zakupem artykułów spożywczych dla przygotowania posiłków profilaktycznych, nie są zwolnione z podatku. Od przekazanej każdemu pracownikowi kwoty trzeba pobrać zaliczkę na PIT
Według obowiązujących przepisów przedsiębiorca powinien zapewnić posiłki profilaktyczne pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych. Część objętych tym obowiązkiem pracodawców zezwala, aby pracownicy sami kupowali artykuły spożywcze i przygotowywali z nich posiłki. W takiej sytuacji pracownicy rozliczają się z takich zakupów z pracodawcą. Odbywa się to w ten sposób, że każdy pracownik przedstawia przedsiębiorcy oddzielną fakturę dokumentującą zakup artykułów spożywczych. Właściciel firmy zaś zwraca każdemu pracownikowi kwotę odpowiadającą wydatkom, które poniósł na nabycie produktów, z których przygotował posiłki.
Proste rozwiązania są nieraz kłopotliwe
Rozwiązane to na pierwszy rzut oka wydaje się wygodne zarówno dla przedsiębiorców, jak i pracowników. W praktyce jednak powstają wątpliwości, jak należy prawidłowo rozliczać zwracane pracownikom koszty, które ponieśli na zakup żywności służącej do przygotowania posiłków profilaktycznych. Problem polega na tym, czy kwotę przekazaną...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta