Z bakterią smakuje lepiej
Wina oraz niektóre owoce i warzywa zyskują niepowtarzalną nutę smakową dzięki żyjącym w ustach mikroorganizmom – odkryli naukowcy.
Badacze ze szwajcarskiej firmy chemicznej Firmenich, słynącej z zaawansowanych badań nad właściwościami ludzkiego podniebienia, odkryli mechanizm stojący za wyjątkowym smakiem niektórych potraw i trunków. Okazało się, że jeden ze szczepów bakterii żyjących w ludzkiej ślinie potrafi zamieniać w zapach niearomatyczne składniki jedzenia. Wyniki badań opublikowało pismo „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.
Powracający aromat wina
Nie od dziś wiadomo, jak dużą rolę w odczuwaniu smaku odgrywa zapach. Szczep winogron sauvignon...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta