Dalmackie słońce w butelce
Chorwacja to kraj niedoceniany przez polskich smakoszy wina. A niesłusznie. W okolicach Dubrownika można skosztować takich win, które bez kompleksów staną w szranki z najlepszymi francuskimi czy hiszpańskimi trunkami.
Wielu z nas hasło chorwackie wino kojarzy się z tanimi słodkimi trunkami o nazwie prošek, przeważnie wątpliwej jakości, sprzedawanymi na przydrożnych straganach. Tymczasem kraj ten może się pochwalić kilkoma naprawdę wielkimi winami, niestety, trudno dostępnymi w Polsce. Sercem chorwackich winnic jest południowa Dalmacja. To tam, około 150 km od Dubrownika, leży stosunkowo rzadko odwiedzany przez turystów półwysep Pelješac. To kraina dzika i górzysta, znana raczej jako droga na wyspę Korčula, której główne miasto o tej samej nazwie zyskało w pełni zasłużone miano drugiego Dubrownika. Miasteczka na Pelješacu nie są tak znamienite, ale oferują najlepsze wina w całej Chorwacji.
Chorwacka gwiazda: dingač
Z okolic miejscowości Potomlje i Dingač, z winnic leżących na stromych południowych stokach wzgórz, pochodzi najwspanialszy chorwacki trunek: dingač – wino o...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta