Ile komu wolno
Alkohol zawarty w winie jest efektem fermentacji moszczu. Dlaczego moszcz fermentuje? Pod wpływem drożdży.
Rozkładają one cukier w gronach na dwutlenek węgla (CO2) i alkohol (C2H5OH). Drożdży nie dodaje się do moszczu. Trafiają do kadzi fermentacyjnych razem z gronami podczas winobrania. Są to żywe organizmy egzystujące na skórce winogron. Przenosi je wiatr i owady. Drożdże żywią się cukrem. Alkohol w winie jest po prostu produktem przemiany materii tych drożdży, a więc jest pochodną naturalnego, biologicznego procesu. Aby w litrze wina powstał jeden procent alkoholu, drożdże muszą przerobić 17 – 18 gramów cukru. Wynika stąd, że litr wina z zawartością 10 proc. alkoholu pochodzi z moszczu zawierającego 170 – 180 gramów cukru.
Oprócz wody głównym składnikiem wina jest alkohol, a raczej alkohole, gdyż chodzi o etylowy oraz kilka wielowodorotlenkowych, takich jak glicerol, butylen, cykloheksanoheksaol...
Alkohol to także ważny składnik jakościowy wina. Razem z wodą tworzy środowisko niezbędne do rozpuszczania niektórych substancji i do utrzymywania równowagi pomiędzy składnikami wina. Zawartość alkoholu w winie ulega nieznacznym wahaniom także z powodów naturalnych. Następuje utlenianie się poprzez drewniane beczki i kadzie, zwłaszcza tam, gdzie wilgotność otoczenia nie sprzyja parowaniu wody. W trakcie dojrzewania wina zachodzą rozmaite reakcje chemiczne, między innymi estryfikacja ze szkodą kwasów i alkoholu. Dlatego nie warto demonizować alkoholu w winie, jest on...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta