Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ile komu wolno

27 listopada 2008 | Wino | Krzysztof Kowalski
źródło: Rzeczpospolita
źródło: Rzeczpospolita
źródło: Rzeczpospolita

Alkohol zawarty w winie jest efektem fermentacji moszczu. Dlaczego moszcz fermentuje? Pod wpływem drożdży.

Rozkładają one cukier w gronach na dwutlenek węgla (CO2) i alkohol (C2H5OH). Drożdży nie dodaje się do moszczu. Trafiają do kadzi fermentacyjnych razem z gronami podczas winobrania. Są to żywe organizmy egzystujące na skórce winogron. Przenosi je wiatr i owady. Drożdże żywią się cukrem. Alkohol w winie jest po prostu produktem przemiany materii tych drożdży, a więc jest pochodną naturalnego, biologicznego procesu. Aby w litrze wina powstał jeden procent alkoholu, drożdże muszą przerobić 17 – 18 gramów cukru. Wynika stąd, że litr wina z zawartością 10 proc. alkoholu pochodzi z moszczu zawierającego 170 – 180 gramów cukru.

Oprócz wody głównym składnikiem wina jest alkohol, a raczej alkohole, gdyż chodzi o etylowy oraz kilka wielowodorotlenkowych, takich jak glicerol, butylen, cykloheksanoheksaol...

Alkohol to także ważny składnik jakościowy wina. Razem z wodą tworzy środowisko niezbędne do rozpuszczania niektórych substancji i do utrzymywania równowagi pomiędzy składnikami wina. Zawartość alkoholu w winie ulega nieznacznym wahaniom także z powodów naturalnych. Następuje utlenianie się poprzez drewniane beczki i kadzie, zwłaszcza tam, gdzie wilgotność otoczenia nie sprzyja parowaniu wody. W trakcie dojrzewania wina zachodzą rozmaite reakcje chemiczne, między innymi estryfikacja ze szkodą kwasów i alkoholu. Dlatego nie warto demonizować alkoholu w winie, jest on...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8178

Spis treści

Ekonomia

Barometr koniunktury „Rz”
Barroso: każde państwo Unii powinno się dołożyć do pakietu
Bez zabezpieczenia transakcji nie będzie zaufania
Brytyjskie banki dla państwa?
Bumar ma kłopoty z wieżami do rosomaków
Carlos Slim w Citi
Chwiejne prognozy wzrostu
Cytat dnia
Decyzja RPP bez wpływu na złotego
Desktopy w dół, notebooki w górę
Dodatkowy miliard złotych dla innowacyjnych firm
Firmy głupieją pod natłokiem informacji
Firmy mniej zainwestują
Gazoport bez PGNiG
Goldman Sachs trzaska drzwiami
Kalendarium gospodarcze
Komórki pod presją globalnego kryzysu
Konkurenci w sieci byłych monopoli
Księgowy za sterami
Liczba dnia - 8,8 proc. wyniosło bezrobocie w X br.
Mniej budów rusza z miejsca
Mocny wzrost notowań dzięki fuzji
Może widmo kryzysu zmusi urzędników do pracy
Najtrudniej z konkurencją
Nie wszyscy stracą na kryzysie
Orlen prognozuje niższy zysk operacyjny
Oszczędności w chmurze
Pewniejsza kasa z Unii
Podział TP potrzebny, ale rodzi też koszty
Polskie firmy wolą kable
Przełamanie wieloletniej dominacji TP nie jest takie proste
Rada Polityki Pieniężnej niespodziewanie obniżyła stopy
Sieć TP SA nie rozpieszcza alternatywnych operatorów
Słabe dane z Ameryki
Tania linia poleci z Europy do Azji
UniCredit grozi 1 mln zł kary za raport o Lotosie
Unia Europejska sama nie zatrzyma globalnego ocieplenia
Unia pomoże producentom aut
W skrócie
Wahania kursów złota
Wsparcie zarządzania kuleje
Wyrazy współczucia dla UniCredit
Wzrost płac będzie hamować
Zdalne korzystanie z zasobów firmy jest coraz popularniejsze
Zamów abonament