Pielęgniarka w czerwonym fartuszku
Największym zdrowotnym przebojem wina jest TANINA – mieszanina substancji organicznych zawartych w szypułkach, pestkach i skórkach winogron, łatwo rozpuszczalna w roztworze alkoholu, jakim jest wino.
Zawartość taniny w winie zależy od sposobu winifikacji. Jeżeli moszcz poddawany fermentacji składa się z niewyciśniętych gron wraz z szypułkami, wino jest maksymalnie bogate w taninę. Poza tym rozmaite odmiany winogron różnią się zawartością taniny, najwięcej mają jej szczepy z rodziny cabernet.
Ze względu na sposób winifikacji (razem ze skórką) wina czerwone zawierają bez porównania więcej taniny niż białe. Jeżeli na dnie butelki widać osad, nie ma powodu do niepokoju – to koncentrat taniny. Jej nadmiar powoduje, że cierpną zęby. Jej niedobór sprawia, że wino źle się konserwuje, z trudem klaruje. Otóż ta właśnie substancja, a ściślej zawarta w niej inna substancja – RESVERATROL – sprawia, że wino jest środkiem profilaktycznym w chorobach krążenia, rozpuszcza zły cholesterol, zapobiegając tym samym miażdżycy, nadciśnieniu,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta