Czerwone do czerwonego
Ta wiadomość uraduje amatorów grilla, czyli barbecue: to, że czerwone wino pasuje do płatów czerwonego mięsa, choćby wieprzowej karkówki bądź wołowej polędwicy, jest nie tylko kwestią smaku. Ustalił to zespół izraelskich naukowców z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie, kierował nim dr Joseph Kanner.
Rzecz w tym, że gdy połykane czerwone mięso dociera do żołądka, staje się źródłem wielu utleniaczy, tym samym jest potencjalnym źródłem chorób układu krążenia i nowotworów. Na szczęście łyk szkarłatnego eliksiru, towarzyszący posiłkowi, staje się puklerzem przeciw tym plagom. ...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta