Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Żyj bez konserwantów

29 maja 2009 | Eko styl życia | Marta Dvořak
Większość dodatków do żywności jest nieszkodliwa, ale  niektóre powodują zaburzenia trawienia, potęgują alergie lub wywołują choroby skóry
źródło: Dziennik Wschodni
Większość dodatków do żywności jest nieszkodliwa, ale niektóre powodują zaburzenia trawienia, potęgują alergie lub wywołują choroby skóry

Konserwanty, emulgatory, barwniki znajdują się w żywności każdego rodzaju, nie unikniemy ich spożywania. Można jednak ograniczać ich spożycie i wybierać takie, które nie stanowią zagrożenia dla zdrowia

Barwniki – oznaczone jako E 100-199, konserwanty E 200-299, antyutleniacze E 300-399, emulgatory E 400-499. Dzięki nim żywność nie psuje się szybko, ładnie wygląda, czasem także smakowicie pachnie. Większość z nich technolodzy żywienia uznają za nieszkodliwe, ale niektóre powodują zaburzenia trawienia, potęgują alergie, wywołują choroby skóry, stanowią zagrożenie zdrowia chorych na astmę. Z tych najgroźniejszych najczęściej używane są uznane za rakotwórcze E210 (kwas benzoesowy), E211 (benzoesan sodu) , E212 (benzoesan potasu). Znajdują się w pożywieniu wysokoprzetworzonym: majonezach, sosach, dżemach, słodyczach, napojach gazowanych, konserwach. Równe groźne i częste są E249 (azotan III potasu), E 250 (azotan V sodu) i E 251 (azotan III sodu). Dodawane są do serów żółtych i topionych, do wędlin.

Nie unikniemy spożywania konserwantów i barwników, ale możemy się starać znacznie je ograniczyć. Dlatego sięgnijmy po żywność jak najmniej przetworzoną i z pewnego źródła.

Jarzyny – tylko nie te dorodne

Wybieramy więc kasze, ciemny ryż, ciemne pieczywo. Warzywa i owoce warto kupować u zaprzyjaźnionych rolników, w...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8331

Spis treści
Zamów abonament