Najlepsze są warzywa sezonowe
Rozmowa z Łukaszem Fudalą, technologiem żywienia, dietetykiem, właścicielem gabinetu Harmonia Ciała w Krakowie
Rz: Nowalijki. Jeść czy nie jeść?
Łukasz Fudala: Jeść, ale nie w nadmiarze. Nowalijki są dobrym dodatkiem do posiłków: sałata to cenne źródło żelaza, pomidory zawierają witaminy C, A i potas. Np. natka pietruszki i szczypiorek są bogate w witaminę C. Nie zastąpią jednak codziennej porcji warzyw sezonowych.
Zawsze warzywa sezonowe, gruntowe są zdrowsze od nowalijek?
Wiele zależy od tego, jak warzywa były uprawiane i skąd pochodzą. Czy rolnik nie przesadził z nawozami, czy nie ma w nich zbyt wielu utrwalaczy. Pomidor, nawet dostępny w lipcu, który nie psuje się przez dwa tygodnie, powinien wzbudzić nasze podejrzenia. Podobnie jest z nowalijkami. Choć to prawda – nigdy nie będą tak zdrowe i nie będą miały takich wysokich wartości odżywczych jak gruntowe warzywa sezonowe. Nowalijki bowiem hoduje się w szklarniach, pod folią, na mieszance gleby o wysokiej zawartości szczególnie dla nas niebezpiecznych związków azotowych. Hodowca,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta