Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Niekorzystne przepisy o lepszej żywności

29 maja 2009 | Prawo | Michał Kosiarski
Ile polskich produktów nie spełnia standardów
źródło: Rzeczpospolita
Ile polskich produktów nie spełnia standardów

Polscy konsumenci stracą na nowych przepisach żywnościowych, bo przestają one preferować produkty wyższej jakości. Wszystko przez otwarcie rynku na produkty z Unii Europejskiej

Jeśli w jakimś państwie Unii Europejskiej ktoś wyprodukuje żywność gorszej jakości niż w Polsce, ale spełniającą normy unijne, to może sprzedawać ją nad Wisłą. Tak wynika z projektu noweli ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Projekt przygotowało Ministerstwo Zdrowia, ale otwarcie rynku nie jest pomysłem naszych urzędników.

– Nowela to dostosowanie do aktualnego stanu prawa unijnego – mówi Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Wolny rynek nadchodzi

Unijna tendencja (zapoczątkowana orzeczeniem Europejskiego Trybunału...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8331

Spis treści
Zamów abonament