Niekorzystne przepisy o lepszej żywności
Polscy konsumenci stracą na nowych przepisach żywnościowych, bo przestają one preferować produkty wyższej jakości. Wszystko przez otwarcie rynku na produkty z Unii Europejskiej
Jeśli w jakimś państwie Unii Europejskiej ktoś wyprodukuje żywność gorszej jakości niż w Polsce, ale spełniającą normy unijne, to może sprzedawać ją nad Wisłą. Tak wynika z projektu noweli ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Projekt przygotowało Ministerstwo Zdrowia, ale otwarcie rynku nie jest pomysłem naszych urzędników.
– Nowela to dostosowanie do aktualnego stanu prawa unijnego – mówi Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Wolny rynek nadchodzi
Unijna tendencja (zapoczątkowana orzeczeniem Europejskiego Trybunału...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta