Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ciężki rok dla zakładów mięsnych

22 maja 2009 | Ekonomia | Beata Drewnowska
Ceny wieprzowiny idą w górę. W 2009 r. produkcja mięsa wieprzowego może być w Polsce  od 10 do 12 proc. niższa niż w ubiegłym roku. W związku z tym można się spodziewać, że w górę będą szły ceny żywca.  We wrześniu tego roku mogą przekroczyć 5 zł za kg.
źródło: Rzeczpospolita
Ceny wieprzowiny idą w górę. W 2009 r. produkcja mięsa wieprzowego może być w Polsce od 10 do 12 proc. niższa niż w ubiegłym roku. W związku z tym można się spodziewać, że w górę będą szły ceny żywca. We wrześniu tego roku mogą przekroczyć 5 zł za kg.

Firmom trudno będzie zwiększyć sprzedaż w 2009 r. W tym roku popyt na wieprzowinę w Polsce może się zmniejszyć o ponad 8 proc.

– Z powodu rekordowo małej produkcji wieprzowiny jej ceny są obecnie wyższe niż przed rokiem – wyjaśnia Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. GUS podał, że w pierwszym kwartale 2009 r. mięso wieprzowe było w Polsce o 8,8 proc. droższe niż rok wcześniej. W kwietniu jego ceny były zaś o 2,2 proc. wyższe niż w poprzednim miesiącu. Zdaniem Krystyny Świetlik wysokie ceny mogą zniechęcić Polaków do kupowania wieprzowiny w kolejnych miesiącach. Szacuje się, że w tym roku popyt na nią...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8324

Spis treści
Zamów abonament